martedì 7 febbraio 2012

Impanadas


Eccovi una ricetta un po' particolare: una torta rustica
caratteristica di alcuni luoghi della Sardegna.
Ve la propongo in lingua e in traduzione italiana.
Buon appetito!












IMPANADAS A SA CUGLIERIDANA


Su chi bi cherede

mesu chilu 'e farina, tres cuglieras de ozzu 'e olia, unu
ticcu 'e latte, duas tromatas siccas, unu pizzigheddu 'e
tonforanu, azzu e chibudda, mesu chilu 'e petta 'e itella,
tres ettos de petta 'e anzone, tres ettos de petta 'e polcu,
duos ettos de olias senza ossu, mesu chilu 'e fae frisca
ispuligada, unu ticcu 'e vernaccia.

Comente si faghede

Su prenu:

Segade sa petta a picculeddos (senza la maghinare a finu),
faghide suffriere in d'un'ischiscionera cun d'unu pagu
'e ozzu s'azzu e sa chibudda, bettadeche sa petta e
lassadela
coghere a fogu lentu po un'oretta,
aggiunghindebi abba si bi
cherede, bettadeche sas
tromatas a picculeddos, sas olias,
su tonforanu e sa
fae e lassadela coghere po unu quart'e ora,
bettadebicche
unu ticcu 'e vernaccia e lassade assuttare unu pagu.


Sa pasta:

Impastade sa farina 'ettandeche primu s'ozzu e pois
su latte
chi bi cherede.
Tribagliadela unu pagu finzas chi no si tira' bene a isfoglia.
Addagh'est tottu prontu, faghide sa isfoglias de pasta.
Segade discos de duas calidades: de cm. 12-13 de
diametru, inue che ponner su prenu
de cm 10 de
diametru, po serrare dae subra.


Addaghi sun prontos sos discos, ponide in mesu
a su discu
mannu unu pagu 'e petta, ponideche
subra su discu pitticcu,
pois cuminzade a serrare
alziandeche sa parte libera de su
discu mannu
finzas chi ciappades cun sos matessis poddighes

su discu pitticcu, e istringhide girande unu pagu;
serrade tottu
in giru.

Teppe' benner comente in sa figura chi est subra.

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IMPANADAS ALLA CUGLIERITANA

Ingredienti:

mezzo kg. di farina, 3 cucchiai d'olio, un po' di latte, 2
pomodori secchi, un pizzico di zafferano, aglio e cipolla, mezzo kg. di carne di vitella, 3 etti di carne di agnello, 3 etti di carne di maiale, 2 etti di olive snocciolate, mezzo chilo di fave fresche sgusciate, un po' di vernaccia.

Preparazione

Il ripieno:

tagliate la carne a dadini molto piccoli ( ma senza macinarla), fate soffriggere aglio e cipolla in una casseruola, aggiungete la carne cuocendo a fuoco lento per un'ora circa, aggiungendo qualche dito d'acqua se occorre.
Versate quindi i pomodori secchi, le olive, lo zafferano e le fave, lasciando cuocere per un quarto d'ora.
Versate un po' di vernaccia e lasciate evaporare.

La sfoglia:

Impastate la farina versandovi prima l'olio, mescolare
e poi versare il latte che occorre per un impasto un po'
consistente.
Lavoratela un po' finché si tira bene la sfoglia.
Ritagliate sulla sfoglia dei dischi di 2 dimensioni: di 13-14 cm. di diametro (contenitore del ripieno) e di 9-10 cm. di diametro (tappo superiore).
Una volta preparati i dischi, ponete un po' di ripieno sul disco grande, quindi coprite col disco piccolo ed unite i lembi dei 2 dischi piegando con le dita, ottenendo un risultato simile alla figura.



3 commenti :

  1. mmhhmmm ma onas sunu miii!!!

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  2. teppede bennere, gasi si iscriede ...

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  3. Il marito estensore della ricetta, dice che l'ha scritta come si pronuncia.
    Anzi si sarebbe anche potuto scrivere: teve' bennere (o benire).
    Almeno al suo paese è così.
    ciao e buona serata
    tinas

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